Ett bröst blir till

image
Min rosa medsysters fina bröst. De är fortfarande ”under construction”, där det ena bröstet redan har fått ett silkonimplantat, medan det andra fortfarande töjs ut med koksalt.

Igår fattade jag ett radikalt beslut. Jag tänker inte göra något nytt bröst sommaren 2016, utan tänker vänta åtminstone 1 år till. Den främsta orsaken är att jag inte orkar utsätta kroppen för några större påfrestningar just nu, utan vill låta den vila upp sig ordentligt efter årets påfrestningar. Resultatet blir också oftast bättre ju längre tid man väntar, eftersom den strålskadade huden då får längre tid att läka.

Jag har också bestämt mig för att spara det högra bröstet. Förra veckan var jag nämligen på Radiumhemmets Ärftlighetsmottagning. Jag fick då besked om att jag har en något förhöjd risk att få bröstcancer i det andra bröstet, men att den risken inte är mycket högre än för kvinnor som inte har haft bröstcancer (17 procents risk, jämfört med 12 procent som alla kvinnor har). Trots att jag vill vänta med att rekonstruera bröstet bad jag ändå om att få en tid till Plastikkirurgen på Karolinska sjukhuset. Idag kom kallelsen – den 27 januari ska jag dit.

Hur går det då till att skapa ett nytt bröst? Det finns en rad olika bröstoperationer att välja mellan och alla har sina för- och nackdelar. Bara när det gäller bröstimplantat finns det cirka 250 olika varianter. Hur bestämmer man sig då vilken slags bröstoperation man vill göra? Det här blogginlägget handlar om olika former av bröstrekonstruktioner. Faktakunskaperna kommer från gårdagens föreläsning om bröstrekonstruktioner på Bröstcancerföreningen Amazona med Akademiklinikens erfarne plastikkirurg Jan Jernbeck.

Faktorer som påverkar valet av operationsmetod
Det finns flera faktorer som påverkar valet av operationsmetod. Den viktigaste faktorn är cancerns prognos, där plastikkirurgen och onkologen tillsammans måste komma överens om vad som är mest lämpligt för patienten. En annan viktig faktor som styr är vilken behandling man ska få eller redan har genomgått förutom bröstkirurgi. Patienter som har genomgått en stålbehandling har exempelvis en betydligt större stramhet i huden, vilket kan göra det svårare att använda silikonimplantat.

Det finns även faktorer hos patienten som spelar in. I valet kring operationsmetod tar man även hänsyn till patientens ålder, eventuell övervikt, diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och rökning.

En ”Quick fix” eller bröstens ”Rolls Royce”?
En ytterligare viktig faktor att väga in är vad patienten själv vill och hur lång tid hon är beredd att lägga på sin bröstrekonstruktion. Om patienten och kirurgen inte är överens om vilken slags operation som ska göras kan det även betyda att kvinnan får bekosta hela eller delar av ingreppet på egen hand.

En del kvinnor bryr sig inte så mycket om hur bröstet ser ut utan bh, utan nöjer sig med att det ser bra ut med kläder på. I dessa fall räcker det oftast med en enklare operation, där ett silikonimplantat läggs in bakom bröstmuskeln på den sidan som saknar bröst. I dessa fall görs heller inget med det andra bröstet.

I andra änden av skalan finns de kvinnor som är mycket måna om bröstens utseende, som vill att de ska se fina ut även utan kläder på och önskar en symmetri mellan sina bröst . I dessa fall krävs det oftast fler plastikoperationer. Nästan alltid krävs en korrigering av det andra bröstet för att skapa symmetri. Tidsåtgången mellan de olika varianterna är stor och för de mest omfattande bröstrekonstruktionerna är slutresultatet inte färdigt på flera år.

Den enklaste varianten – silikonimplantat
Den enklaste formen av bröstrekonstruktion är att lägga in ett silikonimplantat på den sidan som saknar bröst. Idag används ofta ett anatomiskt droppformat silikonimplantat för att uppnå ett så naturligt utseende som möjligt. Idag använder man ofta s.k. geléhallonimplantat, som är något fastare i konsistensen än de tidigare implantaten, där silikonet var flytande. Fördelen med den här sortens implantat är att silikonet inte rinner ut i kroppen om det blir skadat.

I vissa fall rör man inte det andra bröstet – i andra fall väljer patienten att lyfta det andra bröstet och/eller fylla ut det med ett silikonimplantat. Syftet är att skapa en bättre symmetri mellan de två brösten. En del kvinnor väljer dessutom att ta bort all bröstvävnad i det friska bröstet, för att minska risken för återfall. Detta ingrepp leder dock till förlorad känsel, vilket patienten måste vara medveten om.

En ballong under huden
För att kunna göra en bröstoperation med implantat krävs att patienten har tillräckligt mycket hud kvar. Kvinnor som opererar bort hela sitt bröst har oftast för lite hud kvar för att kunna lägga in ett silikonimplantat på en gång. Ofta krävs därför en annan, lite mer omständig, operationsmetod – s.k. vävnadsexpansion med permanent implantat. Det går till så att kirurgen lägger in ett platt implantat under bröstmuskeln, vilket man fyller på med koksalt genom en ventil med några veckors mellanrum. Om huden ger med sig och börjar tänja sig så fortsätter man till ”ballongen” är överfull. Därefter plockas koksalt-balkongen ut och ersätts av ett silikonimplantat.

Lambåteknik – ”att ta från de rika och ge till de fattiga”
För kvinnor som har genomgått strålbehandling kan huden ofta vara allt för stram för att kunna expanderas. I dessa fall krävs det en ännu lite mer omfattande operation, nämligen en s.k. autolog vävnadsrekonstruktion med lokala lambåer. Det betyder att man gör en vävnadsförflyttning från en del av kroppen till en annan. Man tar helt enkelt från de rika områdena (t.ex. från ryggen och ger åt de fattiga områdena. En metod är att skära ut en triangel på ryggen, vilken man sedan vrider fram och skapar nederdelen av ett bröst av. En del av bröstet utgörs ofta av ett implantat, medan nedre delen utgörs av hud, muskler och senhinnor från ryggpartiet.

Vävnaden kan också hämtas från s.k. fria lambåer, till exempel från magen eller från rumpan. En operation med fria lambåer är ännu lite mer komplicerad, eftersom blodbanorna måste kopplas ihop på ett avancerat sätt (genom mikrokirurgi). Det finns alltid en risk för att patientens blodkärl har skadats under strålbehandlingen och är svåra att sy ihop. Det finns därför alltid en del risker med en sådan här operation, eftersom vävnaden inte får vara utan blodförsörjning någon längre tid. En annan risk är att det bildas en blodpropp när kärlen sys ihop, en risk som är allra störst under det första dygnet efter operationen. Slutresultatet ger dock ett par mjuka naturliga bröst, till skillnad från silikonbröst som har en betydligt mer fast konsistens.

Julgransplastik och platta bukar
De mer omfattande operationerna, där bröstet byggs upp av kroppsegen vävnad, är betydligt mer komplicerade än operationer där man använder silikonimplantat. Det finns fler risker och sjukskrivningen är längre. Det finns dock även flera fördelar med dessa operationer. Förutom att det nya bröstet upplevs naturligt så beter det sig som ett naturligt bröst. Bland annat så följer det kvinnans upp- och nedgångar i vikt och anpassar sin storlek efter det.

Många kvinnor känner sig dessutom nöjda med att få bli av med sina extra kilon och överflödig hud på kroppen. Enligt Dr. Jernbeck har många kvinnor ofta överflödiga fett- och huddepåer på ryggen, som ofta tar formen av en julgran. En lambåoperation med ryggvävnad innebär att ”julgranen” omvandlas till ett nytt bröst istället, medan huden på ryggen stramas åt. En lambåoperation med bukfett innebär i sin tur att patienten får en väldigt platt och stram mage.

”Nipple sharing” och andra sätt att konstruera en bröstvårta
När bröstet är rekonstruerat är nästa steg att bygga upp en ny bröstvårta. Det finns flera sätt att rekonstruera en bröstvårta på. Det bästa resultatet uppnås vid s.k. nipple sharing. Det innebär att bröstvårtan från det friska bröstet klyvs i två delar, varav den ena sätts på det rekonstruerade bröstet. Därefter tatueras en vårtgård in, allra helst på båda brösten för att få så bra symmetri som möjligt.
Om bröstvårtan blir för liten kan man även fylla ut den med brosk från revbenet eller från baksidan av örat.

I mina drömmars värd startar min nästa resa under tidig höst 2017. Jag inser att jag har en lång resa framför mig med många operationer och en hel del smärta. Kanske kommer slutresultatet inte att vara klart förrän flera år senare. Men jag tvekar inte en sekund – jag vill ha bröstens Roll’s Royce. Jag vill operera båda sidorna och känner mig väldigt intresserad av både ”julgransplastik” och lambå med fett från magen. Även silikonimplantat kan vara aktuellt, förutsatt att det sker på båda sidorna. Det känns häftigt att jag har en sådan rejäl kroppsförvandling framför mig. Med min nya kost och träning har jag redan gått ner 6 kg och fina muskler har redan börjat puta ut runt axlarna. För första gången på många år kan jag använda tight klänning. Jag kan inte bärga mig till 2017, då pricken över i:t sätts dit, i form av nya fina bröst.

Om det är något jag har lärt mig av den här resan är att ha tålamod. Så nu är det bara att räkna ner dagarna. Bara 632 dagar kvar…

Kram på er