Förberedelser inför strålningen

image

Om exakt två veckor påbörjas cancerbehandlingens tredje och sista fas – nämligen strålbehandlingen. Idag tog jag flyget hem till Stockholm för att påbörja förberedelserna. Innan strålningen börjar måste man nämligen göra en s.k. datortomografi.

En datortomografi (även kallad CT, Computerized Tomography) är en särskild form av röntgen som skapar mycket detaljerade bilder av kroppens organ. Undersökningen går till så att man får lägga sig på en skön brits och därefter skjutsas in i ”kistan” där bilder tas. Känslan är väldigt lik att sola solarium faktiskt. Förra gången jag gjorde en CT spelades till och med bra musik där inne!

Syftet med en datortomografi (när den görs som förberedelse innan strålning) är att märka ut det område som ska strålas, samt vilka områden som ska undvikas för att skona känsliga organ. Strålning kommer i mitt fall att göras över mitt vänstra (före detta) bröst samt ett stort parti hud; ända från nyckelbenet, i armhålan och en bit nedanför bröstet.

I samband med undersökningen idag gjordes även flera ”landmärken” för det område som ska bestrålas genom att små svarta prickar tatuerades in i min hud. Markeringarna kommer att användas under hela behandlingsperioden för att kontrollera att strålningen hamnar på rätt ställe. All respekt åt er som tatuerar er frivilligt – det är faktiskt inte skönt alls!

Ärligt talat börjar jag känna mig urless på alla behandlingar, även om jag såklart är så glad och tacksam för att läkarna gör allt de kan för att göra mig frisk. De senaste veckorna har gett mig smak för livet som ”frisk” och jag kan knappt bärga mig tills jag får komma tillbaka till jobbet igen. Kanske återvänder jag till jobbet redan under strålningen, vi får se om jag orkar det – annars blir det nog i oktober. Jag längtar just nu efter min ”vanliga” vardag, med jobbmöten, lunch med kollegorna och dagishämtningar.

Jag kan knappt tro att allt det här hemska snart är över! Om 46 dagar är min cancerbehandling avklarad. Det ska bli så skönt att försöka leva som frisk igen!

Men nu återstår två sköna veckor på Gotland, då jag ska fylla kroppen med energi inför fas 3.

Kram på er

2 reaktion på “Förberedelser inför strålningen”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>