Strålningsvecka 4 av 5 avklarad

image
Ljuset i tunneln

Nu har fyra veckor av strålbehandlingen passerat och jag är nu nära målet – bara en vecka kvar! Plötsligt ser jag ljuset i tunneln. Ända sedan i vintras har jag genomgått olika typer av behandlingar. Det känns konstigt att jag snart är färdigbehandlad.

Den här behandlingen har varit som ett riktigt jobbigt marathonlopp. Jag var extremt taggad i början och uthållig i mitten. Nu, när jag ser mållinjen, inser jag hur trött jag faktiskt är. Imorse kände jag att ”nu orkar jag inget mer”. Jag orkar inte åka fler gånger till Radiumhemmet! Helst skulle jag bara vilja lägga mig under täcket och sova en vecka i sträck. Bara en vecka kvar nu – jag måste verkligen försöka samla mina sista krafter och spurta in i mål.

Strålningsfasens fjärde vecka har gått bra. Jag gillar att ligga och halvsova på den upphöjda britsen och lyssna på mina sommarpsalmer, som blandas med ljudet av röntgenarmarnas metalliska ljud när de roterar runt mig. Men mest av allt gillar jag den dagliga peppen från strålningssköterskorna. Varje dag får jag en ny peppande kommentar från någon av dem. ”Vilken fin klänning”, ”vilken tuff frisyr”, ”vilken fin hy du har”, ”vad spänstig du är” eller ”jag önskar att jag bara hade hälften av din geist”. All den här peppen är ytterst välkommen – i synnerhet i dessa dagar då jag reflekterar en hel del kring mitt nya utseende och identitet.

Jag har börjat att få mina första biverkningar av strålbehandlingen nu. Förutom trötthet har huden blivit röd och kliar. Fast jag måste erkänna att det finns fördelar med det också. Jag har ju tvingats använda solskyddsfaktor 50 hela sommaren och har fått sitta i skuggan. Plötsligt inser jag att jag nu har fått sommarens första bränna. Bringan ser faktiskt ganska fräsch ut, även om det egentligen rör sig om strålskador.

Idag är det fredag och jag ska ägna helgen åt att samla kraft inför slutspurten. Nästa vecka får ni heja på mig, för då glider jag in i mål.

Kram på er

 

3 reaktion på “Strålningsvecka 4 av 5 avklarad”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>