Hipp hipp hurra!

image
I lördags utanför restaurang Miss Voon

I fredags fick jag min sista strålbehandling och därmed var hela cancerbehandlingen avslutad. Strålsköterskorna ställde upp sig på rad, klappade mig på axeln och önskade mig lycka till innan de släppte ut mig i friheten för att låta mig testa mina egna vingar. För det är just vad jag ska göra nu – se om kroppen kan hålla sig frisk på egen hand, eller om det ligger kvar någon elak liten cancercell i kroppen, som bildar en ny tumör i något organ inom de kommande åren.

Min bröstcancer är som ni vet ”trippelnegativ” och för oss trippelnegativa finns det tyvärr ingen tilläggsbehandling efter avslutad strålning. Återfallsrisken kan exempelvis inte minskas genom att äta antihormoner, vilket annars är vanligt för bröstcancerpatienter. Därför är återfall är relativt vanligt för min grupp – i mitt fall beräknas risken till cirka 25 procent. Det enda jag kan göra nu är att äta bra och träna, vilket har visat sig ha en effekt på återfallsrisken – samt hålla tummarna så hårt jag kan. Om fem år blir jag förhoppningsvis friskförklarad, och redan om tre år sjunker återfallsrisken.

Det var en märklig känsla att lämna strålbehandlingsbyggnaden, förhoppningsvis för sista gången. Lyckan var enorm – men samtidigt var det också andra känslor som bubblade upp. På tunnelbanan hem kände jag hur tårarna började välla upp och när jag ringde till Tobias kunde jag inte säga om jag grät av lycka eller sorg. Det var som om alla känslor kom samtidigt. Chocken över att jag överhuvudtaget drabbades av denna hemska sjukdom. Rädslan för att få ett återfall. Sorgen över allt sjukdomen har tagit ifrån mig (håret, bröstet och troligtvis fertiliteten). Men också glädjen och lyckan över att allt nu förhoppningsvis är över.

I brist på någon att fira med öppnade jag upp en halvflaska rosa cava, satte på Lalehs låt Vårens första dag och dansade frigörande dans, medan jag grät av lycka och sorg samtidigt. Om någon granne råkade se mig i detta ögonblick måste denna ha trott att jag hade blivit galen. Men det var det som krävdes för att få ur mig alla känslor som fanns där just då. Sedan satte jag på mig en snygg klänning och gick bort på en härlig middag hos grannarna. Även lördagen ägnades åt att fira, genom att jag och maken åt en fantastiskt god middag på restaurangen Miss Voon.

Vad händer nu, är det flera som har undrat. Svaret är att jag fortsätter vara sjukskriven månaden ut. Därefter återgår jag till arbetet. Tiden fram tills dess handlar om rehabilitering. Jag ska försöka återhämta mig fysiskt och psykiskt, till stor del genom träning. Bloggen kommer självklart att finnas kvar. Det finns mycket mer att skriva om. Bland annat kommer det under hösten att komma ett inlägg om graviditet efter bröstcancer. Självklart kommer ni även få följa min fortsatta resa, till exempel genom operationen som kommer att avlägsna även det andra bröstet samt återuppbyggnaden av nya bröst.

Kram på er!

4 reaktion på “Hipp hipp hurra!”

 1. <3 Tack för att du delat och delar med dig av din resa och för den Du är! Finns egentligen inga ord som räcker för att tacka Dig bara <3
  En jättekram till dig och hela familjen!

 2. Åh va skönt din behandling är klar. Jag själv längtar till den nionde oktober då jag får min sista Docetaxel. Känns som denna idegran har attackerat mig bakifrån, inte alls beredd på dess kraft. Har tidigare varit ganska pigg, tom fått höra jag ser oförskämt pigg ut med tanke på behandlingarna (fec). Nu har jag lyckats pricka varenda bieffekt som står på lappen jag fick från onkologen. Nästa fredag dags igen. Strålningen misstänker jag är rena barnleken jämfört så oroar mig inte för den. Passa på att njuta nu i septembersolen innan du börjar arbeta igen, samla energi och rå om dig.
  Kram.

 3. Hej Kerstin,
  Jag har följt din blogg med beundran och många andra känslor.
  I denna nya, lämnandets fas (fr. landstingets), är fylld av tankar och tummar från allas sida, även min i Härnösand! Jag önskar dig av hjärtat, lycka till!
  /Jonas, ”Sven”-kussen. Kram!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>