Efterstekning

image

Min hud har nu börjat reagera på strålningen. Den är knallröd, varm och kliar något enormt. Konstigt kan man tycka, eftersom strålningen avslutades i fredags. Men liksom en köttbit som tas ut från ugnen, fortsätter stekningen trots att tillagningen har upphört. I dessa sammanhang verkar djurkött och människokött bete sig likadant. Under de två kommande veckorna kommer min hud att efterstekas och symtomen därmed att förvärras.

De allra flesta kvinnor (80-90 procent) som strålbehandlas mot sin bröstcancer drabbas av olika hudreaktioner. Det kan handla om rodnad, torrhet och hudavflagning, blåsor eller sår. Mellan 10 och 15 procent av kvinnorna får kraftiga reaktioner med vätskande sår. Kvinnor som röker eller är överviktiga har en högre risk att drabbas av strålreaktioner än andra  (BRO 2012).

Under de kommande veckorna gäller det att smörja huden så gott det går. Jag har även fått ett silkonförband (nästan som en silikonhud) att täcka min bringa med. Den skyddar huden så att jag inte kliar sönder den.

Förutom hudreaktionerna mår jag faktiskt ganska bra just nu. Jag tränar nästan varje dag, umgås med vänner och går på frigörande dans. Jag försöker även rehabilitera mig mentalt och bokade härom dagen även in ett möte med en psykiatriker. All den värk som jag känner i nacken och axlarna försöker jag att lindra med massage.

Bara 23 dagar kvar till jag börjar jobba igen! Det blir spännande…

Kram på er

3 reaktion på “Efterstekning”

  1. Fungerar det att bada för att minska ”stekningen”? Jag tänker som vid brännskador. Eller förtar det effekten av strålningen? Eller är det bara helt oväsentligt? Jag bara grunnar.
    Heja dig!!!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>