Spring för livet

image

När jag fick min cancerdiagnos blev jag extremt chockad. Jag hade nog inte riktigt förstått att så unga människor kunde drabbas – och om de ändå gjorde det så berodde det på en hög ärftlighetsrisk. Att unga friska kvinnor som tränar regelbundet, äter hyfsat nyttigt, som aldrig rökt eller levt ohälsosamt och som dessutom saknar cancer i släkten kunde drabbas var helt främmande för mig. Nu har jag lärt mig att cancer är som djävulens lotteri. Precis vem som helst kan drabbas av sjukdomen.

Den första tiden kände jag mig som ensammast i världen med min sjukdom. Nu vet jag att hela stan kryllar av cancerpatienter. Jag ser dem överallt. Kvinnorna som bär turbaner, sjalar och peruker. Det är kvinnor som kämpar i det tysta, som kämpar med sina cellgiftsbiverkningar, operationer och dödsångest. Det är kvinnor som kämpar för att överleva.

Jag tillhör nu den grupp bröstcancerpatienter som lyckligtvis har avslutat sin behandling. Det var 3 månader sedan jag slutade med cellgifterna, 2,5 månader sedan jag opererade bort bröstet och exakt 14 dagar sedan jag fick min sista strålbehandling. De kommande åren kommer att ägnas åt att förebygga att jag ska drabbas av ett återfall. Igår skrev jag ett inlägg om de kostförändringar jag har genomfört. Den andra viktiga delen för att förebygga återfall är träning. Jag har nu anlitat en personlig tränare som ska hjälpa mig att bygga upp min kropp och motivera mig om min egen motivation skulle börja tryta. Jag har även börjat att löpträna!

Att springa en lång löparrunda har faktiskt en del liknelser med att genomgå en cancerbehandling. När man sätter igång känns den planerade sträckan ofta som oöverstiglig. Redan efter fem minuter händer det ibland att man vill lägga sig ner och ge upp. Ibland släpper det och man får plötsligt upp farten. Det kommer uppförsbackar och nedförsbackar. Ibland måste man sänka tempot för att undvika att spy i en buske. Men hur jobbigt det än må vara så kommer man hela tiden närmare sitt mål. Allt handlar om att dela upp sträckan i delmål och att tro på sin egen förmåga att lyckas. Innan jag fick den här sjukdomen hade jag knappt sprungit alls. Nu springer jag 7,5 kilometer per gång. Ibland går det snabbt och ibland går det långsamt. Men jag når alltid målet.

Nu när jag har avslutat mina behandlingar och är ute på den ”andra sidan” känner jag en sådan kärlek och empati för alla som fortfarande kämpar med sina behandlingar. Jag vill stötta, hjälpa, trösta och peppa, men vet inte riktigt hur. Det jag saknade när jag blev sjuk var en blogg som syftade till att peppa, snarare än att deppa och där råden bottnade i vetenskap, snarare än tro. Jag bestämde mig snabbt för att skapa en sådan själv. Det är kul att allt fler läser bloggen och att så många har hört av sig genom mail och kommentarer. Men det finns många cancerpatienter där ute och jag hoppas att fler hittar till min blogg så småningom.

12047782_10153091669836766_1253655739_n

För att nå ut till fler cancerpatienter har jag nu startat bröstcancerbloggens kampanj Spring för livet. På den t-shirt jag bär när jag springer framgår det att jag själv fick diagnosen det här året. Kanske kan jag genom det skänka hopp till någon som just nu genomgår en tuff cellgiftsbehandling och visa hur snabbt kroppen ändå kan återhämta sig. Att min lilla kampanj kallas just för Spring för livet är för att det är just det jag gör. Jag springer för att förebygga återfall i min cancersjukdom. Dessutom vill jag uppmärksamma friska människor om att regelbunden fysisk aktivitet minskar risken för såväl cancer som många andra sjukdomar. Kampanjen har inget syfte att dra in pengar – enbart att inspirera och ge hopp.

Jag kommer även att vara fortsatt aktiv i de bröstcancergrupper som finns på Facebook och hålla liv i den här bloggen. Som ni alla vet har jag dessutom inrättat en ”frågelåda” knuten till bloggen, dit det går bra att vända sig med frågor eller funderingar. Adressen dit är: kontakt@brostcancerbloggen.se

Dagens tips för alla där ute är att testa löpträning! För även om det finns liknelser mellan löpträning och cancerbehandling så finns det också en viktig skillnad – nämligen att det är riktigt skönt att springa när man kommer in i det.

Kram på er

2 reaktion på “Spring för livet”

  1. Vi känner inte varandra men jag har föjt din resa genom bloggen och vilken förebild du är! Önskar dig all lycka med dina kommande utmaningar <3

  2. Simvastatin används för att behandla höga blodfetter men har också visat sig minska återfallsrisken vid BC i en stor dansk studie. Det planeras studier i usa för att undersöka effekt vid TNBC. Sivastatin har få biverkningar pch kanske ngt du vil diskutera med din läkare..

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>