Återgång till arbetet

image
På väg till jobbet första dagen

I torsdags började jag arbeta igen och det är många som har hört av sig och undrat hur det har gått. Jag vill härmed meddela att allt har gått bra. Till stor del beror det på att jag jobbar på en väldigt bra arbetsplats, med snälla och förstående kollegor. Jag är så tacksam att jag har ett sådant arbete att gå tillbaka till. Det är ledsamt att höra hur vissa av mina rosa medsystrar får ett helt annat mottagande när de ska återgå till arbetet. Jag har hört om dem som blivit av med sitt arbete eller sina arbetsuppgifter under sjukskrivningsperioden samt de som inte fått jobb som de har sökt på grund av sin tidigare cancersjukdom.

Jag kommer till en början att jobba halvtid, men om två månader (i december) tyckte läkaren att jag eventuellt skulle kunna gå upp i 75 procent. I januari planerar jag att återgå till heltid igen.

Hur känns det då att komma tillbaka till jobbet igen? Psykiskt sett var det en riktig höjdare! Det var fantastiskt kul att få träffa alla kollegorna igen och jag kände mig riktigt välkomnad. Första dagen gick nästan bara åt till att kramas och hälsas välkommen av olika personer. Det ska bli kul att sätta igång och arbeta igen och jag ska jobba i ett riktigt spännande projekt. Jag känner mig riktigt laddad! Fysiskt sett var det lite tyngre än vad jag räknade med. Jag anlände till jobbet som ett fulladdat batteri vid halv elva på förmiddagen. Efter lunch var batteriet redan nere på 20 procent och när jag gick hem runt halv fyra var jag helt knäckt. Kvällarna har fått ägnas åt att vila. I fredags efter jobbet fick jag en rejäl huvudvärk som höll i sig hela helgen.

Jag inser att det gäller att skynda långsamt när det gäller återgången till arbetet. Problemet är att jag verkligen älskar att jobba och är van att jobba mer än heltid. Det kommer bli en stor utmaning för mig att bara jobba fyra timmar om dagen. Jag längtar verkligen till jag får tillbaka energin och orkar arbeta heltid igen.

Det som känns skönast är att jag har nu har kunnat ta det första klivet ifrån sjukdomen. Under hela det här året har jag stått med båda fötterna stadigt placerade i cancervärlden. Förutom att genomgå mina behandlingar har nästan allt handlat om cancer på ett eller annat sätt. Jag har läst hundratals sidor litteratur om cancer (t.ex. om kost och cancer), jag har varit på föreläsningar om cancer, googlat om cancer, diskuterat cancer med allehanda personer och spenderat massvis av timmar i de olika Facebook-grupperna tillsammans med andra bröstcancerpatienter. Man skulle nästan kunna säga att jag utvecklat någon slags canceridentitet.

En fot kommer fortfarande stå kvar i cancervärlden. Sjukdomen är fortfarande så närvarande i mitt liv, fastän den fysiskt sett är borta. Nu när jag börjat jobba igen känns det dock som att den andra foten kunnat kliva ur cancervärlden och istället återgått mitt vanliga liv. Det känns väldigt bra.

Hoppas ni får en fin vecka, kära bloggläsare!

Kram på er

En bild från dagens lunchpromenad anordnad av Cancerfonden. Visste du att endast 30 minuters promenad om dagen förebygger cancer?
En bild från dagens lunchpromenad anordnad av Cancerfonden. Visste du att endast 30 minuters promenad om dagen minskar risken för cancer?

 

En reaktion på “Återgång till arbetet”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>