Antihistaminer

image

Den sorts bröstcancer som jag drabbades av kallas som ni vet för trippelnegativ bröstcancer. För den som är nyfiken på innebörden av detta hänvisar jag till inlägget Föreläsning om trippelnegativ bröstcancer. En viktig skillnad mellan trippelnegativ bröstcancer och de övriga bröstcancerformerna är att trippelnegativ bröstcancer är svårare att behandla. Det beror på att det inte finns någon annan tilläggsbehandling efter operation än cellgifter och strålning. Medan kvinnor med hormonell bröstcancer erbjuds antihormoner och de som har s.k. HER2-positiv bröstcancer erbjuds en medicin som heter herceptin för att förebygga återfall, saknas i dagsläget någon motsvarande medicin för oss trippelnegativa. Det innebär att återfallsrisken är högre i den grupp som jag tillhör, jämfört med andra bröstcancerformer.

Forskningen går hela tiden framåt och trippelnegativ bröstcancer är ett hett forskningsområde. Det finns flera pågående internationella studier som alla syftar till att ta fram läkemedel som förebygger återfall för oss trippelnegativa. Det som i dagsläget står till buds är att äta bra mat, motionera minst 30 minuter per dag och hålla tummarna så hårt vi kan. Det finns dock ytterligare en åtgärd som jag inte har skrivit så mycket om hittills – nämligen att äta antihistaminer, det vill säga vanliga allergitabletter.

Den 30 maj 2015 presenterade professor Håkan Olsson vid Lunds universitet sina banbrytande forskningsresultat vid den internationella cancerkongressen som anordnas av ASCO, American Society of Clinical Oncology. Han och hans medarbetare har studerat alla de nära 55 500 patienter med bröstcancer som fått sin diagnos under åren 2000-2008 i Sverige och sett om patienternas överlevnad påverkats av läkemedel som inte hade med cancersjukdomen att göra. Bakgrunden är att immunterapi idag är en användbar behandling av cancer.

Resultatet visade att de nyare antihistaminerna, som används mot allergier, utmärkte sig starkt i undersökningen. Bröstcancerpatienter som använt antihistaminer hade en bättre överlevnad än patienter som inte gjort det. Risken att dö under uppföljningstiden var hela 30 procent lägre bland användarna av antihistaminer jämfört med icke-användarna. Kopplingen fanns där oavsett patienternas ålder, allergiform, tumörstadium och om tumören varit östrogenberoende eller inte. Antihistaminer verkade således ha effekt även för kvinnor med trippelnegativ bröstcancer.

Effekten av antihistamin är nästan lika stark som effekten av cellgifter! Och då ska man tänka på att antihistaminerna är läkemedel som prövats under lång tid och inte har några biverkningar. Om jag varit bröstcancerpatient är det ingen tvekan om att jag velat ha en sådan behandling, menar Håkan Olsson.

Resultaten ska nu följas upp på olika sätt, bland annat ska studien byggas ut så att den går ända fram till 2013-2014 och omfattar hela 100 000 bröstcancerpatienter. Håkan Olsson hoppas också kunna göra ett försök där slumpvis utvalda patienter behandlas med antihistaminer, medan en kontrollgrupp av jämförbara patienter inte får denna behandling. Fram tills att de nya forskningsresultaten publiceras går det inte att dra några säkra slutsatser om läkemedlens effekt, men resultaten verkar mycket lovande.

Ända sedan i somras har jag ätit en allergitablett om dagen, efter att ha fått klartecken från min läkare. Jag hoppas och tror att detta kan förbättra mina chanser att överleva ytterligare. Jag ser fram emot de nya forskningsresultaten och kommer givetvis att redovisa dem på bloggen om det dyker upp något nytt.

Kram på er

Källor:

http://www.lu.se/article/antihistamin-minskar-dodligheten-vid-brostcancer
http://meetinglibrary.asco.org/content/151805-156

En reaktion på “Antihistaminer”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>