Mors dag

image
Bild från kolonin i torsdags. Självklart ska mamma sitta bredvid i soffan!

Idag har vi firat Mors dag genom att spendera hela dagen på Djurgården. Vi började på Aquaria, fortsatte med en långpromenad i det gröna och avslutade med Gröna Lund. Där har vi haft en riktig familjedag och Edward har för första gången fått testa att åka veteranbilar och kärlekstunneln, sett en dansshow och ätit mjukglass.

Jag har tidigare skrivit en del om min rädsla för att min och Edwards relation ska påverkas negativt under den här sjukdomsresan, men också om att det tack och lov har gått bättre än förväntat. De farhågor som uttrycktes av Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) – nämligen att Edward skulle bli inåtvänd och riskera att gå tillbaka i sin utveckling – har inte besannats. All den extra familjetid vi har haft tack vare min sjukskrivning har tvärtom gjort att Edward har utvecklats i snabb takt och blivit en trygg och social liten tvååring.

Det vi däremot har märkt är att jag har blivit lite ”exklusiv” här hemma. Så fort jag är med får ingen annan än jag dra barnvagnen. ”Näe Oah” (morfar), ”Näe Pappa” – MAMMA!, skriker han. Mamma ska dra vagnen, mamma ska bära, byta blöja och borsta tänderna fria från ”monster” på kvällarna. När jag för några veckor sedan hämtade honom själv från dagis (första gången sedan jag fick sjukdomen) så fullkomligt skrek han av lycka när han såg mig komma över gården och sprang runt bland alla fröknarna för att visa att jag var där. På vägen hem stannade han hela fem gånger på gatan – bara för att krama sin mamma.

Det är både härligt och sorgligt på samma gång. Härligt att få känna sig så efterfrågad – sorgligt för att det måste finnas en orsak till att han höjer mig till skyarna. Fastän han bara är 2 år gammal har han välkalibrerade känselspröt – han vet att något har förändrats med sin mamma. Och även om jag gör allt för att lägga tid på honom, leka och busa så räcker det inte alltid till.

Jag hoppas att min och Edwards relation så småningom kommer att bli normal igen. Jag nästan längtar tills han skäller ut mig rejält, blir trött på mig och vill att jag ska lämna honom ifred. För då vet jag att jag har lyckats fylla hans ”mamma-törst”.

Men idag har vi stärkt våra band, må ni tro. Kramats i pariserhjulet och pussats inne i kärlekstunneln. Det blev en fin Mors dag. Och framförallt en fin mor-och-son dag.

Det är en ständig kamp att vilja göra allt för sitt barn, samtidigt som det i vissa lägen inte alltid är lätt att ge dem allt de behöver. Jag uppmanar er alla att idag tänka lite extra på alla tappra mammor där ute i världen som kämpar för sina barn. Min man gav mig imorse UNICEF:S paket, som innehåller ett startpaket för tre nyblivna mammor med myggnät, tre sorters vaccin och näringspulver. Jag har även själv valt att skänka pengar till en ensamstående arbetslös mamma i Göteborg som (via Facebook-sidan Giving People) har efterlyst hjälp till mat och kläder till sina fem barn.

Hoppas ni fick en fin mors dag! Det fick verkligen jag. Och imorgon är dagis stängt, vilket innebär att jag och Edward får en hel dag på tu man hand. Det är faktiskt första gången det här året, och ska bli så mysigt!

Stor kram

2 reaktion på “Mors dag”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>