Föreläsning om trippelnegativ bröstcancer

image
Mina fina tulpaner som jag belönade mig med idag 

Den här bloggen är som ni alla vet en berättelse om min kamp, där ni läsare får följa med på min resa från diagnostillfället, genom behandlingarna och vägen mot att förhoppningsvis bli frisk. Hälften av inläggen jag skriver i den här bloggen är av en mer livsfilosofisk karaktär, medan den andra halvan är lite mer faktaorienterade. Dagens inlägg kommer att handla om trippelnegativ bröstcancer. Den är särskilt skriven till mina medsystrar som lider av samma sjukdom.

Igår efter avslutad cellgiftskur begav jag mig iväg på kvällen till en föreläsning på bröstcancerföreningen Amazona, där det var en läkare (onlolog Sam Rothstein) som höll en två timmar lång föreläsning och frågestund. Här kommer en kort sammanfattning av lite av det som nämndes på mötet.

De olika formerna av bröstcancer

– Bröstcancer är inte en sjukdom utan utgörs av flera sjukdomar som alla har olika karaktär.

– I en tidiga forskningen om bröstcancer upptäckte man att tumörerna oftast påverkades av hormoner, vilket föranledde att man ofta tog bort äggstockarna hos de drabbade. Man tog även bort binjurar och gick till och med in i hypofysen. Då trodde man att alla bröstcancerfall styrdes av hormoner.

– När forskningen senare gick framåt under 1990-talet så upptäckte man en annan grupp bröstcancer, de så kallade HER2-positiva. HER2 är ett protein som finns på ytan hos de flesta av kroppens celler och reglerar cellens tillväxt och delning. Vid HER2-positiv bröstcancer finns dock många fler HER2-proteiner på cellerna, vilket leder till ökad celltillväxt och celldelning. Upptäckten ledde till förbättrade behandlingsmöjligheter för denna grupp, då man även hittade en antikropp som kunde blockera den här faktorn och därmed förbättra resultaten. Idag är prognosen inte sämre för de HER2-positiva jämfört med de som saknar denna receptor.

Vad är då trippelnegativ bröstcancer? Trippelnegativ bröstcancer innebär att tumören inte är känslig för hormonerna östrogen och progesteron, eftersom tumören saknar receptorer mot dessa. Tumören har heller inte ett ”övertryck”’av HER2-proteinet. Det som skiljer trippelnegativ bröstcancer från hormonell bröstcancer eller s.k. HER2-positiva är att trippelnegativ bröstcancer inte kan behandlas med antihormonella preparat och inte heller med antikroppar mot HER2. Den enda behandling som står tills buds är därför cytostatika. Det gör att trippelnegativ bröstcancer är mer svårbehandlad än de övriga typerna.

– En trippelnegativ bröstcancer skiljer sig också mycket från kroppens normala celler och kan dela sig väldigt snabbt. Att cancercellerna delar sig snabbt har nackdelen att cancerformen ses som mer aggressiv än de andra typerna.

– Den snabba celldelningen för dock också med sig en positiv aspekt – nämligen att celler som delar sig snabbt av naturen är känsliga för cytostatika. Läkare är idag därför eniga om att man därför bör ge en stor mängd cytostatika till patienter med trippelnegativ bröstcancer, till skillnad från de hormonpostiva bröstcancerfallen där mer cytostatika tvärtom inte är ger någon ökad effekt.

– Dock kan inte heller trippelnegativ bröstcancer ses som någon homogen grupp, utan alla tumörer har olika biologisk karaktär och uppför sig olika i kroppen. Det pågår dock flera forskningsprojekt där man börjar skönja vissa undergrupper även inom de trippelnegativa bröstcancerformerna. Om 10-15 år finns det troligtvis flera olika behandlingsalternativ för olika sorters bröstcancerformer.

Trippelnegativ bröstcancer och återfall

– Trippelnegativ cancer klassas som en högriskcancer, då både återfall i bröstet och fjärrmetastaser är högre än för annan bröstcancer under de första åren. Dock visar sig återfall oftast relativt snabbt. Om det har gått 3-5 år och tumören inte har kommit tillbaka kan man vara ganska säker på att man troligtvis är botad.

– Ett återfall sker lika ofta under det första året som under det andra året efter operation.

– Cancercellerna kan spridas både via lymfkörtlarna och via blodet.

– Ett lokalt återfall, det vill säga i brösten eller bröstkorgen, hanteras på samma sätt som den första tumören. Syftet med en sådan behandling är att patienten ska bli botad från sin sjukdom.

– Ett återfall i ett annat organ, till exempel i skelettet, lungan eller levern ses som allvarligare och patienten betraktas då som kroniskt sjuk. Cancern kan då inte tas bort helt och hållet.

Hur upptäcks då ett återfall? Så länge patienten inte har några symptom av en ny tumör (utanför brösten) görs heller inga regelbundna kontroller för att försöka upptäcka nya tumörer i kroppen. Det beror på att det inte spelar någon roll när man upptäcker den nya tumören. Att upptäcka cancertumören tidigt leder endast till att en ny cytostatikabehandling måste påbörjas, vilket man anser försämrar patienternas livskvalitet. Behandlingen sker inte för att bota utan endast för att lindra symptomen. Av den anledningen görs inga kontroller på symtomfria patienter, förutom de regelbundna undersökningar som sker av brösten. (Egen reflektion: jag tycker att just detta var en ganska jobbig information att få. Jag ska ta upp frågan med min behandlande läkare och se om detta verkligen stämmer. Återkommer i frågan!).

Övriga frågor och svar

Kan man gå på massage trots att man har cancer?
Svar: Ja, det kan man. Att cancern skulle spridas genom detta sätt är en myt.
(Enligt den sjukgymnast som jag har pratat med ska man dock vara försiktig med massage när man har låga blodvärden, då massagen lättare kan leda till blåmärken).

Kan man bli gravid efter avslutad cytostatikabehandling?
Svar: Det är inte säkert att behandlingen leder till infertilitet! Det beror på kvinnans ålder när behandlingen sker. Behandlingen leder oftare till infertlitet om kvinnan är runt 40 år, jämfört med om hon är 30 år då behandlingen ges. Bröstcancerföreningen Amazona informerade om att det kommer att hållas en föreläsning i ämnet under hösten i deras lokaler.

Kan ett stort sockerintag göda cancercellerna?
Svar: Sammanfattningsvis bör människor (sjuka som friska) vara försiktiga med ett alltför stort sockerintag. Men huruvida sockret göder cancercellerna är det ingen i dagsläget som vet. Bröstcancerföreningen Amazona informerade om att det kommer att hållas en föreläsning om kost och cancer under hösten i deras lokaler.

Sammanfattningsvis var det en bra föreläsning!

Kanske är det någon som undrar hur jag mår idag – dagen efter cellgiftskur 2? Svaret är att jag är trött som sjutton, eftersom jag la mig efter klockan 12 i natt. Kanske var det för många tankar som snurrade i huvudet efter föreläsningen, kanske var det de 24 kortisontabletterna jag ätit till frukost samma dag som spökade. Trots att jag tog en insomningstablett så vaknade jag redan 03:30. Kortisonspeedad som jag är gick jag upp och åt frukost och därefter storstädade hela lägenheten. Därefter har jag mått lite illa och haft lite huvudvärk hela dagen. Inte helt olikt känslan av att vara bakfull faktiskt. Jag tyckte hursomhelst lite synd om mig själv, så hela eftermiddagen och kvällen spenderades genom en solig promenad där jag unnade mig själv vackra tulpaner och nya vårpumps. Och till och med håret (min lilla snagg) är fortfarande på plats. Det känns roligt!

Nu ska jag göra mig i ordning för natten. Har man varit uppe i 17 timmar i sträck är man ganska så trött kan jag tala om.

Kram!

 

5 reaktion på “Föreläsning om trippelnegativ bröstcancer”

  1. Du ar fantastisk! Och ber till alla krafter i universum att du ska bli frisk for GOTT!!! Jag vet inte varfor, men jag kanner mig saker pa att sa ar fallet – du KOMMER besegra detta, och det finns en mening med det. Du ar inspirerande och klok som fa, och just darfor ar du ratt person att leda andra som gar igenom morkret med ljus och lykta. <3

  2. Hejsan underbara du, hittade din blogg igår kväll. Känns som det är min historia, fast jag är i behandling 4.
    Mår så dåligt psykiskt men bestämde mig nu för att bara läsa fina positiva bloggar från tjejer i samma ålder med små barn.
    Tack, snälla
    Karin

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>